onsdag 22 april 2015

Among the Mad av Jacqueline Winspear

Den sjätte boken om Maisie Dobbs.

Handling: På julafton 1931 blir Maisie vittne till hur en man begår självmord. Hon och hennes assistent Billy är på väg att besöka en klient och hon får en känsla av att hon på något sätt behöver nå fram till mannen innan det är för sent. Men mannen hinner spränga sig och dagen efter får Inrikesministern ett hotbrev. 

Maisie får plötsligt bistå Scotland Yard i jakten på mannen som sänder dessa hotbrev och som även visar att han menar allvar. 

Det är något i den här bokserien som verkligen tilltalar mig. Faktiskt så pass mycket att jag väljer att läsa dem på engelska eftersom bara de tre första finns översatta. Jag klarar språket bra vilket gör att jag snart kommer att beställa hem den sjunde boken i serien.

Den här boken lämnar en tyngd efter sig. Det råder depression i England och det är mycket svårt att få jobb. Tuffast har alla män som skadades under första världskriget och där många fick både fysiska och psykiska skador. Billys fru lider svårt efter förlusten som skedde i fjärde boken och hennes mående eskalerar. Genom Maisie Dobbs får vi läsare se hur mentalvården såg ut på 30-talet och om olika behandlingsmetoder. Vissa värre än andra!

Trots de mörka ämnena är boken spännande och jag trivs med att uppleva ett gammal England genom Maisie Dobbs ögon.

2 kommentarer:

  1. Är så nyfiken på denna författare. Vilket fint omslag boken har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får testa att läsa något vid tillfälle :-). Det känns som omslagen speglar känslan av att det handlar om svunna tider.

      Radera