söndag 26 april 2015

Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson

Vacker och smärtsam debut!

Handling: I Jeanettes värld är apelsiner lösningen på allt. Näst efter att be förstås. Jeanettes fanatiskt frireligiösa moder uppfostrar med järngrepp sin adoptivdotter till att bli missionär. Tillsammans hänger de en filt över teven och lyssnar på missionsrapporter på radiogrammofonen varje söndag. 

I den grå industristaden i norra England finner Jeanette värme och trygghet i den evangeliska gemenskapen. Tills hon en dag förälskar sig i en kvinna. Den annars så älskvärda församlingen och familjen vänder henne ryggen. Utsparkad från hemmet tvingas hon att försörja sig som glassbilschaufför och som sminkös på en begravningsbyrå. Men det som kunde ha slutat i bitterhet vänds av Jeanette till något livsbejakande.


Det finns annan frukt än apelsiner kom ut redan 1985 i England och den belönades genast med ett fint pris. Den är Jeanette Wintersons debut och är delvis självbiografisk.

Det är inte så lätt att veta vad som är självbiografiskt och vad som inte är det men de stora dragen stämmer med vad Jeanette själv var med om. Hon beskriver uppväxten med en sådan självklarhet som ett barn kan göra som inte sett något annat. Den starka egensinniga modern styr och dominerar hemmet. Jeanette har svårt att hitta kompisar som förstår henne utanför deras frireligiösa krets. När hon sen upptäcker att hon dras till det egna könet vilket inte accepteras där börjar hennes trygghet sakta försvinna.

Jag förstår att Jeanette Winterson är en väl ansedd författare. Texterna är vackra och poetiska och inte alltid så självklara. Jag klarar bara av att läsa när jag är pigg. Mot slutet kommer även några symboliska sagor som i mitt tyckte höjer boken ännu mer. De speglar delar av hennes värld på ett så bra sätt.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar