torsdag 28 februari 2019

Brandvakten av Sven Olov Karlsson

En otroligt viktig bok!

Handling: Sommaren 2014 växte några gnistor till Sveriges största brand på hundratals år. En yta mer än tre gånger Stockholm ödelades. Priset: en miljard kronor eller mer, många skadade, ett dödsfall. Ett tusental tvingades fly. En av dem var Sven Olov Karlsson. Efteråt försökte han utforska om mer än bara hetta och vind orsakat katastrofen. Han fann två berättelser: en aktuell om ekonomiska nedskärningar och globala klimatförändringar. Och en tidlös om hur människans eldar genom årtusendena skövlat allt mer av världens natur.

Brandvakten porträtterar också kvinnor och män som lever och arbetar med skogen, och som fick kämpa dag och natt för att rädda sig själva och varandra.



Brandvakten är en otroligt viktig bok. Och med tanke på utvecklingen känns den som att det inte blir mindre viktig med tiden. Jag tror att den blev extra verklig för mig eftersom det var en skogsbrand väldigt nära oss i somras. Det var lyckligtvis en liten en som de fick bukt på efter några dagar men vid ett tillfälle kom en polis inspringandes på tomten och bad oss vara redo för en snabb utrymning. Det väckte otroligt många tankar.

När jag läser den här boken kommer jag tillbaka till värmen och den tunga röken som låg över vårt område. Hur otrevligt det var att sova hemma. Men att samtidigt inte vilja lämna hemmet obevakat i ett sånt här läge. Så jag tror att boken kom mig ännu närmare efter den upplevelsen än om jag läst den för ett år sen (som sambon gjorde).

Boken har väldigt olika kapitel. Vissa är lite mysiga och handlar om känslor till skogen. Som barndomsminnen och hänvisningar till boken Trädens hemliga liv. Ett kapitel handlar om brandens start. En hel del om släckningen och då vissa handlar om yrkesmännen som kämpade med släckningen och vissa om de boende som gjorde vad de kunde för att stötta. Författaren reser även till Italien och pratar dels om deras skogsbränder men också med helikopterförarna som flög upp till Sverige.

Den tar även upp bränder ute i världen och hur de blir ett allt större problem. Argast blir jag när jag läser om problemen i Italien där folk tänder på för att de sen vill komma åt marken för att bygga på den. Eller liknande. Även nedrustningen av brandförsvaret tas upp vilket inte lär bli ett mindre problem med tiden.

Något som förvånade mig stort var att det fanns en kurs att gå om att släcka just skogsbränder för brandmännen. Men att de förväntades bland annat stå för logi själva och om det även var resan (jag minns inte exakt). För mig som jobbar inom den privata sektorn känns det jättekonstigt. Om man får gå en kurs så står jobbet för både resa (om det är långt bort), logi samt kurskostnaden. Inte bara en del av det om det är något man verkligen bör gå för jobbets räkning. Sen får/kan såklart inte alla gå men den/de förväntas då förmedla kunskaper till de övriga på olika sätt.

Författaren har ett gäng olika förslag till hur man kan få skogen mindre brandfarlig. Och jag undrar så hur lagstiftningen jobbar med det här? För det ser ut som skogsbränderna är allt annat är bra för miljön med tanke på allt som frigörs. Och med tanke på hur vi odlar upp ny skog så gör vi den allt mer känslig för skogsbränder.

Det kom en dom i Högsta Domstolen väldigt nyligen i frågan. Men det verkar ändå återstå en hel del jobb kring skadestånd etc.

Jag kan verkligen rekommendera den här boken så läs den!

Betyg 4+ av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar