lördag 27 april 2019

Kommande böcker i maj 2019

Det här var en ovanligt svår månad. Jag är ofta mycker mer säker på vilka jag vill ha med eller ej.

Först ut kommer en roman som jag inte helt säker på stilen. Men den väcker min nyfikenhet med ett udda ämne.

Avlivningskliniken Tusenskönan av Martina Montelius
Bokförlaget Atlas

June är premiumkund i allt hon gör, såväl vacker som framgångsrik. Men hon storknar i det här pk-samhället till den grad att hon inte vill leva längre. Alida, i sin tur, har aldrig velat leva. Hon ser sig som den första pannkakan, den som alltid går sönder. Nu vill hon utverka sin lagstadgade rätt och avlivas som landets genom tiderna yngsta suicidpatient. För Uffe är alltihop en impulsgrej, likt det mesta i hans liv. Det ena ledde till det andra och nu är han här. Vill han ens dö? De tre möts på Tusenskönan, Sveriges främsta klinik för frivillig terminering av människoliv, som drivs av den omtalade Brage Weindel ihop med hans båda ex-fruar Marianne och Françoise. Här erbjuds patienterna service och komfort av högsta klass innan det är dags att checka ut för gott. Men livet är fullt av överraskningar, också i sitt slutskede. Avlivningskliniken Tusenskönanär ett relationsdrama i självmordsmiljö om det som gör livet värt att leva och det som är värt att dö för.




Den här romanen gör mig nyfiken på deras liv.

För alltid tillsammans av Julie Cohen
Norstedts

En vanlig morgon vaknar Robbie i sin säng med sin fru Emily sovande bredvid. Precis som han har gjort nästan alla morgnar under deras 54 år tillsammans. Han stiger upp och klär på sig, gör kaffe, matar hundarna, precis som han brukar. Han gör i ordning frukost till sin fru, och skriver sedan en lapp som han lämnar på Emilys nattduksbord innan han går ut genom dörren för att aldrig mer återvända.

Från den dagen får vi följa Robbie och Emilys liv bakåt i tiden. Längs vägen lär vi känna ett par som stått enade genom lycka och sorg, genom framgång och motgång. Ett stabilt och kärleksfullt par som verkar ha överkommit alla hinder. Men ju längre bak i tiden vi kommer, desto tydligare förstår vi att de båda bär på en hemlighet som de gör vad som helst för att dölja.





Det är inte så ofta jag läser italienska böcker (jag har ännu inte läst Ferrentes serie) så den här känns intressant.

Den återlämnade flickan av Donatella Di Pietrantonio
Bokförlaget Polaris

Vid tretton års ålder var min andra mamma en främling för mig.

En flickas liv förändras över en natt när hon mister ett kärleksfullt hem, sina vänner, sina föräldrar. Eller rättare sagt, de människor hon trodde var hennes föräldrar. Hon får veta att hon har en riktig familj och att det är dags att återvända hem. Från den vackra badorten förs hon till staden och den trånga lägenhet hon nu ska dela med familjen hon aldrig känt. Vad har hon gjort för fel? Varför vill inte hennes mamma, den mamma hon växt upp med, kännas vid henne längre?

Flickan blir snabbt tvungen att navigera sig fram genom en ny tillvaro, finna sin plats i den stora syskonskaran och lära sig den ofta brutala jargong som karaktäriserar arbetarklasshemmet. Hon längtar efter att höra hemma någonstans, men framförallt söker hon efter svar. Den återlämnade flickan handlar om att vilja skriva sin egen historia, om att vara flicka och kvinna i Italien på 1970-talet, om systerskap och moderskap. Framförallt är det en berättelse om tiden mellan barndom och vuxenblivande och hur vi formas av livsvillkor som många gånger är bortom vår egen kontroll.




Jag är lite restriktiv med novellsamlingar men då och då vill jag ändå läsa en. Den här känns som en lämplig kandidat.

Jag säger det ni tänker av Curtis Sittenfeld
Wahlströms & Widstrand

En tvåbarnsmamma i villaförorten fantiserar om att förgöra en gammal vän vars präktiga livsstilsimperium kanske eller kanske inte är byggt på en lögn. En framstående advokat vet inte hur hon ska reagera när hon och hennes man på sin smekmånad stöter på hennes gamla plågoande från skoltiden. En bortkommen Ivy League-student får veta sanningen om en kursares till synes avundsvärda liv.Curtis Sittenfeld har gjort sig känd som en vass samtidsskildrare som förmänskligar dem hon skriver om samtidigt som hon gör ner dem. I hennes första novellsamling får vi en aldrig tidigare skådad uppvisning av hennes "fenomenala förmåga att skapa karaktärer som bosätter sig i huvudet på läsaren" (Washington Post). I samtliga tio noveller i Jag säger det ni tänker vänder Sittenfeld upp och ner på förutfattade meningar om klass, förhållanden och könsroller i ett land som tycks både på glid och ohjälpligt splittrat.Med gripande inlevelse och kuslig träffsäkerhet sätter Curtis Sittenfeld fingret på de tvivelaktiga beslut, missade förbindelser och stundtals häpnadsväckande sammanträffanden som utgör ett liv. Hon skriver verkligen det vi alla tänker - om vi nu kunde formulera oss lika slagfärdigt som en virtuos satiriker, lika fängslande som svunna tiders historieberättare och lika klarsynt som ett amerikanskt original.



Jag gillade verkligen serien Bletchley Circle så det är rätt troligt att jag gillar den här.

Det första chiffret av Denise Rudberg
Bokförlaget Forum


Tre unga kvinnors liv förändras för alltid i andra världskrigets Stockholm. Året är 1940. Samtidigt som hotet från Nazi-Tyskland växer sig starkare förenas tre kvinnor: Signe flyttar från landet till storstaden. Elisabeth säger upp sig från sitt jobb under dramatiska omständigheter. Iris flyr från Estland med sina två söner. De väljs ut av regeringen för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod. I en tid då ingen vet var man har den andre och där farliga män med tveksam moral verkar i det fördolda, blir Signe, Elisabeth och Iris livsviktiga för rikets säkerhet."Det första chiffret" utgör del ett i en spännande serie i samma anda som Hidden Figures och Bletchley Circle. Mitt under brinnande krig, bland spioner och fiender, är vänskap och lojalitet avgörande.








Jag har tidigare läst Allt du önskar av författaren och den här ser definitivt intressant ut.

Fröken Liljekonvalj av Kristin Emilsson
Lind & Co

Liv Sandell har skapat en framgångsrik karriär i sociala medier. Via sin populära livsstilsblogg släpper hon varje dag in tiotusentals följare i sitt liv.

Efter skilsmässan från barnens pappa bestämmer hon sig för att det är dags för en förändring. Hon byter livet i Stockholms innerstad mot en lugnare tillvaro i förorten Flädersta, där hon själv växt upp.

Flytten verkar först bli precis den nystart Liv tänkt sig och hon träffar både nya bekanta och gamla barndomsvänner. Och vad var det nu man sa om gammal kärlek den rostar visst aldrig. Eller?

Men mitt i villarenovering och bloggande blir det allt mer uppenbart att Livs återkomst inte välkomnas av alla. Anonyma hotmeddelanden börjar plötsligt dyka upp och snart känner hon sig förföljd även i verkligheten.

Är området verkligen så idylliskt som Liv minns? Vem skickar hoten och varför kommer de just nu? Och vad hände egentligen den där försommarkvällen för snart tjugo år sedan när grannflickan hittades död vid badplatsen? Liv inser att hon är mer insyltad i den gamla gåtan än hon kunnat ana och att det finns någon därute som inte har glömt det.


Här kommer andra boken om Mitford-morden.

Vackra unga döda av Jessica Fellowes
Bokförlaget Polaris

När Pamela Mitford firar sin 18-årsdag på Asthall Manor har det glada 20-talet nått sin höjdpunkt, och Asthall är invaderat av ett kotteri av njutningslystna,vackra unga personer ur gräddan av den engelska societeten. Deras traditionsenliga skattjakter är vida omtalade men leken slutar i tragedi när den grymma, karismatiska Adrian Curtis blir knuffad från den närliggande kyrkans tak och avlider.

Polisen slår fast att mördaren måste vara tjänsteflickan Dulcie. Men Mitfordsystrarnas barnsköterska och förkläde Louisa Cannon är övertygad om att Dulcie är oskyldig och fast besluten att rentvå henne.




 



Jag kan faktiskt inte undgå att bli lite nyfiken på den här boken.

Bobby Love av Marina Nilsson
Albert Bonniers Förlag

Sexroboten Bobby Love är Swerotica AB:s mest populära produkt. Särskilt "horisontalpenetrationen" gör honom helt överlägsen fysiska män, men han äger även förmågan att lyssna och kan ställa följdfrågor.Cathrine Lindell, som köper honom, betar systematiskt av hans funktioner och väcker sin kvinnliga sexualitet ur dvalan. Men hon anar inte att hon samtidigt övervakas av tillverkaren och blir en bricka i maktspelet på företaget, där de kommersiella spelreglerna tänjer på etikens ramar.Marina Nilssons skönlitterära debut är en humoristiskt driven framtidssaga med snärtar av samhällskritik och flera lager relationspsykologi.











En bok av Lucy Diamond är aldrig fel...

En sommar i Devon av Lucy Diamond
Printz Publishing

Shell Cottage har alltid varit familjen Tarrants semestertillflykt. Huset vid havet i Devon har förgyllt deras somrar med strandlekar, grillfester och varma kvällar. Men den här sommaren kommer allt att förändras.

Olivia har nyligen blivit änka, och efter sin makes död upptäcker hon något som får hennes liv att vändas upp och ner. Dottern Freya har en lyckad karriär som husläkare, men när hon begår ett misstag på jobbet ställs hennes framtid på spel. Olivias svärdotter Harriet ser fram emot en semester med maken Robert och tonårsdottern Molly, men det Harriet inte vet är att Robert bär på en hemlighet. Och det gör även Molly.







Jag har älskat många av Maevy Binchys böcker.

Victoria Line, Cenetral Line av Maevy Binchy
Norstedts

Jag tittar ofta på människors ansiktsuttryck när jag möter dem på gatan, deras berättelser står skrivna där. Är den där mannen otrogen? Bär den där kvinnan på en hemlighet? Överallt är det intressant, ingen är tråkig. Maeve Binchy

Från Green Park till Brixton, Shepherd's Bush till Chancery Lane får en del av de många miljontals tunnelbaneresenärerna och londonborna sina egna berättelser nedtecknade. De 25 berättelserna i samlingen har alla fått namn efter stationer på Victoria line och Central line i Londons tunnelbana.

I berättelsen Kings Cross får en kvinnlig mellanchef en ny sekreterare, Eve, som visar sig vara inget mindre än en feministisk karriärstrateg. I Notting Hill Gate försöker en journalist klura ut en västindisk kollegas mystikomgärdade privatliv. I Highbury & Islington våndas en ung man när han ska presentera sin fästmö ur arbetarklassen för sin förnäma mor och syster. I berättelsen Shepherd's Bush kommer irländska May till London för att göra abort, en berättelse som blivit legendarisk på Irland, eftersom ingen när samlingen publicerades skildrat den erfarenhet som många irländska kvinnor delade.



Jag som ännu bara läst första delen och så kommer här den tredje...

Skuggor över Reykjavik av Arnaldur Indriðason
Norstedts


Reykjavik 2016: En nittioårig man hittas död i sin lilla lägenhet i centrala Reykjavik. Han ser ut att bara ha somnat in, men rättsläkaren konstaterar att mannen dött till följd av kvävning. I mannens lägenhet hittas pressklipp och foton från ett känt mordfall i ett av 40-talets Reykjaviks mer skumma kvarter, Skugga sund.

Reykjavik 1944: Ingiborg och hennes amerikanske pojkvän, sergeant Frank Carroll snubblar över en strypt kvinna i en portgång när de försöker hitta någonstans att vänslas. Frank och Ingiborg flyr från platsen så snabbt de kan, men blir sedda och snart knackar Flóvent och Thorson på hemma hos Ingiborg för att förhöra henne. Av Frank Carroll finns inget spår.

Reykjavik 2016: Den nu pensionerade kommissarien Konrad kontaktas för att hjälpa till med fallet med nittioåringen. Konrad kopplas in eftersom han växt upp i Skugga sund. När Konrad intervjuar 90-åringens grannar får han veta hans namn, Stefan Thorson eller Stefan Thoradson som han sedermera kallade sig. Kanadensaren som tillsammans med Flóvent utredde mordet i Skugga sund.


Det här är andra delen i en serie som gör mig nyfiken!

Skuggspelet av Anna Bågstam
Norstedts

En kvinna har försvunnit under märkliga omständigheter. Allt tyder på att hon har blivit kidnappad. Snart flyter ett lik i land i lilla fiskeläget Lerviken i Öresund. Offret har frätskador och går inte att identifiera. Vem försöker sopa igen spåren efter sig?

Civilutredaren Harriet Vesterberg jobbar desperat för att hitta gärningsmannen. Samtidigt håller hon ett vakande öga på glömska pappa Eugen, och kämpar på med den vacklande relationen med advokaten Rikard, vars polerade yttre döljer en hemlighet. Parallellt med händelserna i Lerviken närmar sig ett politiskt toppmöte i Landskrona. Harriets chef Margareta inleder ett samarbete med en karriärlysten kommunalpolitiker, men Harriet misstänker att politikern har brunare värderingar än hon offentligt står för. Snart befinner sig Harriet i en desperat kamp mot klockan där hon står inför valet att bryta mot reglerna eller följa dem, med förödande konsekvenser som följd.

Skuggspelet är den andra fristående delen i Anna Bågstams deckarserie som utspelar sig i det lilla pittoreska fiskeläget Lerviken, med den roliga, bristfälliga, smygrökande civilutredaren Harriet i huvudrollen.

4 kommentarer:

  1. Binchys bok är jag nyfiken på. Tänker att den blir bra sommarläsning.

    SvaraRadera
  2. Oj, det var inte många vi hade samma :) Har inte heller läst speciellt mycket italienskt, men det jag har läst har varit ganska speciellt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, nej! Den här gången skiljde dig sig rätt bra. Men många av deckarna är sådana som jag är osäker på. Plus att jag inte ville ha så många feelgood.

      Radera