söndag 25 oktober 2020

Kommande böcker i november 2020

Ja, inte var det många böcker den här månaden. Borde inte fler vilja ha lite nytt nu när det gråa mörka verkligen kommit? Men förlagen lär ju ha gjort analyser på det här så vi läsare får hålla till godo. Och det finns ju rejält många böcker sen tidigare som inte blivit lästa än. Så ur det perspektivet är det skönt när det inte blir så många. 

Först ut är en bok som i alla fall väckte min nyfikenhet en del.

Flera sidor av oss av Karin Wallén

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2020-11-04

Underhållande roman om vänskap, revansch och försoning. Det är nyårsafton 1999 och Stockholm kokar av millennieyra. På en takterrass i Gamla stan står Mirja, en före detta såpaskådis, omgiven av festdeltagare och undrar när livet ska vända. I Birkastan skålar Erik in det nya årtusendet med ett tillkämpat leende trots att hans fru har lämnat honom. Och i en lägenhet med utsikt mot Observatorielunden går den pensionerade domaren Monika och lägger sig, redan före tolvslaget. Den första dagen på 2000-talet vaknar Mirja, Erik och Monika, fortfarande omedvetna om vad som väntar under det nya årtusendets första år, och hur deras liv ska flätas samman och förändras i grunden. Allt med hjälp av en videobutik, en väderstation och en väldigt speciell ek.  Tidigare har jag bara läst serien om Fredrika Bergman av Kristina Ohlsson. Men den här nya serien verkar definitivt vara intressant.

Stormvakt av Kristina Ohlsson

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2020-11-05

Efter en räcka framgångsrika spänningsromaner startar Kristina Ohlsson med "Stormvakt" en ny deckarserie om den stillsamme före detta finansmannen August Strindberg. Han anländer till Hovenäset i Bohuslän samma blåsiga natt som den mycket omtyckta läraren Agnes spårlöst försvinner. Bakom sig har August lämnat en framgångsrik karriär för att förverkliga sin dröm och öppna "Strindbergs second hand". Äntligen ska han få ägna sig åt något han älskar, och dessutom på en plats som han längtat efter att återse.

Men hela västkustidyllen skakas av Agnes försvinnande. Polisen, med den empatiska och drivna Maria Martinsson i spetsen, söker efter henne dag och natt. Hoppet om att Agnes ska hittas vid liv blir allt mindre. Vad är det hon har råkat ut för? Och varför får August den obehagliga känslan av att han själv sitter på en del av gåtans lösning?  Det här är en bok som jag hoppas kommer ut som ljudbok. Jag gillar att lyssna på biografier och memoarer och helst med författaren själv som uppläsare (om den har en vettig röst).

Mitt liv som scengångare av Björn Skifs

Bokförlaget Forum

Utgivningsdatum: 2020-11-05

Björn Skifs är en av Sveriges absolut största underhållare. Han har gjort en fantastisk karriär i och utanför Sverige som sångare och blivit folkkär här hemma som programledare, skådespelare och showartist. Han har en av vårt lands mest beundrade sångröster.

Nu berättar han hela historien om sin makalösa karriär. Från barndomen i Vansbro till tiden som popstjärna i Slam Creepers på 1960-talet, bildandet av rockbandet Blåblus och det internationella genombrottet med USA-ettan "Hooked on a feeling" 1974. Från SVT:s julkalender "Julius Julskötare" 1978 till de dubbla vinsterna i Melodifestivalen. Från succéshowerna på Hamburger Börs och musikalen Spök! på Maximteatern i början av 1980-talet till filmsuccéerna med Strul och Drömkåken. Från "Nöjesmassakern" till "Kryzz". Från Badrock till 2018 års utsålda arenaturné.

Björn Skifs berättar också öppenhjärtigt och gripande om sitt privatliv. Om den vanliga människan bakom affischnamnet, långt från strålkastarljuset.  Det här känns som en roman som kan passa mig. Samtidigt står det så lite så att det är nog lätt att måla upp en felaktig bild av boken.

Hjärtlinjer av Brit Bennett

Albert Bonniers Förlag

Utgivningsdatum: 2020-11-10

Som tonåringar rymmer tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes till New Orleans. Där inser Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Så snart hon upptäckt kraften i den förklädnaden finns ingen återvändo.

Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter. 

 

 Den här beskrivningen får mig att tänka på Godnatt Mister Tom som hör till en av mina absoluta favoritböcker. Jag vet inte hur många gånger jag läst den även som vuxen.

I krigets skugga av Lizzie Page

Printz

Utgivningsdatum: 2020-11-11

En varm och välskriven berättelse om förlorad kärlek och vänskap under två krig.

1939. Krig har brutit ut, och hundratals barn evakueras till landsbygden för att undkomma bomberna som regnar över London.

Vivienne bad inte om ett evakueringsbarn. Hon är faktiskt inte säker på att hennes hjärta klarar av det. Så många krig, så många besvikelser Vivis förmåga att känna kärlek lämnade henne den dagen då hon fick veta sanningen om sin man, Edmund, och när hon fattade det värsta beslutet i sitt liv och lämnade sin älskade syster åt hennes öde.

Men sjuåriga Pearl flyttar in, och med tanke på ryktena om vad som händer med små judiska barn i Europa, kanske detta är den säkraste platsen för henne.

Medan Vivi och Pearl lär sig att leva tillsammans, upptäcker de att de har ett band som går djupare än de kunde ha anat från innan Pearl föddes, och djupt ner i Viviennes förflutna. Och det kommer att vara Pearl den lilla flickan som säger så lite och ser så mycket som tvingar Vivi att slutligen konfrontera det som hände under första världskriget. Kanske finns hoppet om kärleken kvar?  För mig som trots att jag ofta ruttnar på matplaneringen njuter av att laga helgmat med ett glas vin bredvid mig verkar den här boken intressant.

Du kocken, finns recept? av Björn Halling

Carlsson

Utgivningsdatum: 2020-11-18

Björn Halling minns mat med mera

Björn Halling, en kokkonstens legend, brukar benämnas kockarnas kock genom att han bl.a. ansvarat för mycket av den vidareutbildning som finns inom yrket i Sverige. Han har ett långt yrkesliv bakom sig med arbete på många av de främsta krogarna liksom på ledande restauranger i bl.a. Paris. Han har likaså drivit krogar här hemma som ägare.

Halling är både en bra historieberättare och en god skribent. Hans bok använder ofta recepten som en ingång till konkreta berättelser: Här är det inte bara receptet på den förträffliga ugnsstekta gäddan utan också historien om hur den fångades av ortsbefolkninen under stort ståhej. Eller det kan vara bedömning av storslagna viner, där Hallings unika doftkänslighet firar triumfer. Eller hur han inköper flera hela brunbjörnar för att på bästa sätt stycka dem och förvandla björnköttet till en kulinarisk sensation.

Björn Halling är i dag bosatt på Lidingö. Han har ett långt, innehållsrikt liv bakom sig i branschen. Han har som expertskribent medverkat i en rad mat- och kokböcker, men detta är hans emotsedda personliga berättelse om ett framgångsrikt liv bakom grytorna. F.ö. formger hans dotter, Jenny Sjöstedt, boken. 

4 kommentarer:

 1. Björn Skifs bok är jag nog egentligen nyfiken på, men jag tog inte med den ändå. Läser sällan biografier, men hans hade jag kunnat tänka mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det enda jag är rädd för är att den är lite för "snäll". Han känns så reko men ingen kan ju låta bli att störa sig på saker ibland. I alla fall inbillar jag mig det.

   Radera
 2. Hjärtlinjer är jag väldigt sugen på att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den verkar definitivt intressant.

   Radera