tisdag 17 augusti 2021

En sång för alla dom av Mike Gayle

En fin bok om att inte ge upp!

Handling: Varje vecka pratar änkemannen Hubert Bird med sin dotter som är bosatt i Australien. Han berättar detaljerat om sin händelserika pension, med dagarna fyllda av goda vänner och upplyftande aktiviteter.

Men Hubert Bird ljuger.

Sanningen är att dagarna går utan att han träffar en enda själ. Det är enklare så. Men när dottern oväntat bestämmer sig för att komma hem till London på besök ställs hans tillvaro på ända. Nu står Hubert inför en till synes omöjlig uppgift: att få sitt verkliga liv att likna sitt uppdiktade liv innan sanningen kommer fram.

Längs vägen snubblar Hubert över en andra chans till kärlek, återupptar en sedan länge förlorad vänskap och anmäler sig till ett hektiskt aktivitetschema i PRO-föreningen, något som borde sätta en punkt för ensamheten en gång för alla.

För ett och ett halvt år sen lyssnade jag på Mike Gayles förra bok En halv värld bort som verkligen berörde mig. Enligt vad jag kan se har den här fått rätt bra omdömen så jag var nyfiken på att ta mig an den och läste den som e-bok. 

Precis som så många andra böcker växlar den här boken mellan nutid och dåtid. Dåtid börjar med att Hubert Bird flyttar till England från Jamaica. Han behandlas inte väl som svart men lyckas ändå hitta kärleken. De gifter sig och får barn. Mike Gayles föräldrar kom från Jamaica och jag gissar att han fått inspiration från dem gällande Huberts tid i England och kanske även delen om Jamaica.

Många år senare är Hubert ensam. Han talar med sin dotter varje vecka och ljuger om vänner han inte har. Han har dessutom tappat de han en gång hade. Men så knackar hans granne på med sin dotter och sakta men säkert tar hon sig in i hans hjärta och tillsammans börjar de leta sig ur ensamheten. 

Som i de flesta böcker blir det inte en enkel och rak resa. Mike Gayle drar sig än en gång inte för att skriva om lite tyngre ämnen som visar att livet verkligen inte vare sig är lätt eller rättvist. Däremot blev jag inte lika berörd av den här som hans förra. Trots att den här på många sätt är berörande. Boken är välskriven och jag hade svårt att släppa den eftersom jag hela tiden ville veta hur det skulle gå. 

Nu läste jag den här som e-bok. Eftersom jag läser hyfsat snabbt brukar jag inte se stavfel m.m. medan min sambo ser allt sånt. Men här lyckades jag se både stavfel och en särskrivning vilket förvånade mig. Undrar om det blev tydligare när det var en e-bok jag läste?

Oavsett så är boken en mycket bra feelgood trots sorgerna som finns där.

Betyg 4 av 5!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar