fredag 31 juli 2009

Somliga linor brister av Varg Gyllander

Somliga linor brister är Varg Gyllanders första bok och är en blandning av svensk polisverksamhet blandat med CSI. Varg Gyllander är pressekreterare på Rikskriminalen och kan en hel del om den världen. Det märks och boken är klart läsvärd. Nu vill han i och för sig undervisa om en hel del kriminaltekniska detaljer genom att skriva in en praktikant som måste lära sig olika saker och de kan bli lite väl detaljerade. Sen precis som i CSI så blir huvudpersonen Ulf Holtz lite väl indragen i fallet men det är väl det som gör boken. Över lag så gillade jag den!

Från Adlibris:
Det är tidig vårmorgon och huvudstaden sover när Jenny Svensson slutar sitt liv, naken i en fontän mitt i city. För kriminaltekniker Ulf Holtz verkar det först röra sig om en olycka, kanske en lek som gått snett. Men det står snart klart att man har med en målmedveten mördare att göra. Endast ett ögonvittne finns, en nära vän till den unga kvinnan, och han är försvunnen.

Några filmsekvenser från en övervakningskamera är allt polisen har att gå efter, i övrigt har mördaren inte lämnat några spår. Och när den unge graffitikonstnären Peter Konstantino dör på ett liknande sätt ökar pressen. Allt mer tyder på att det pågår en människojakt, och rädslan och frustrationen sprider sig.

Offren tycks inte ha någonting gemensamt, men Ulf Holtz vet att människors livstrådar kan korsas på de mest oväntade sätt. Trots den allra nyaste kriminaltekniska kunskapen och utrustningen tar det lång tid innan ett mönster kan skönjas. Långsamt börjar Holtz och hans kollega Pia Levin inse vart allting leder en upptäckt som sätter vänskapen på svåra prov. Holtz misslyckanden i tidigare utredningar förföljer honom, och medan jakten på mördaren pågår kämpar han med sin egen ensamhet och en sorg vars ursprung går att finna långt tillbaka i tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar